1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران ، fa.shaterian@iau.ac.ir
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد آشتیان، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
4- گروه مدیریت آموزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
چکیده: (1330 مشاهده)
هدف: این پژوهش به دنبال توسعه و اعتباریابی ابزار کانون ارزیابی برای ارزیابی و انتخاب مالکمدیران بنگاههای صنعتی کوچکومتوسط (SME)، با تمرکز بر شناسایی شایستگیهایی است که بر نتایج عملکرد آنها در تولید و اشتغال تاثیر میگذارند.
طرح پژوهش/ روششناسی/ رویکرد: پژوهش حاضر از نظر هدف توسعهای-کاربردی و از نظر روش پژوهش آمیخته است. در این پژوهش مدلی متشکل از شش ابزار حضوری (مصاحبه فردی، ارائه شفاهی، بحث گروهی، کشف حقیقت، شبیهسازی کارتابل، و ایفای نقش) طراحی و اعتبارسنجی شد که وظایف کلیدی یک مالکمدیر SME را شبیهسازی مینمود. برای ایجاد نتایج عملکرد مطلوب در مالکمدیران SMEها، چهار بُعد و ده شاخص شایستگی انتخاب شد. تجزیهوتحلیل نتایج عملکرد اجرا و اعتباریابی کانون ارزیابی از نمونهای شامل 60 داوطلب متشکل از کارشناسان، صاحبان صنایع و مالکمدیران بهدست آمد.
یافتهها: نتایج شواهد مثبتی از روایی صوری و محتوایی، روایی سازه، روایی همزمانی و پایایی را میان ارزیابان نشان میدهد. علاوه بر آن، دادههای بهدستآمده از نمونهای فرعی از مالکمدیران SMEها، با سه سال یا بیشتر تجربه در نقش خود، امکان ارتباط نمرات کانون ارزیابی را با نتایج ارزیابی شهرکهای صنعتی فراهم میکند.
ارزش/ اصالت پژوهش: این پژوهش با توسعه و اعتباریابی ابزار کانون ارزیابی، فرایندی را برای ارزیابی و توسعه مالکمدیران SMEها به منظور انتخاب مناسبترین فرد برای شغل مورد نظر فراهم میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
رویکردهای مدیریت دولتی دریافت: 1402/4/11 | پذیرش: 1402/8/9 | انتشار الکترونیک: 1402/11/1