1- دانشجوی دکتری گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2- دانشیار گروه مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران ، hoseinpour@atu.ac.ir
3- دانشیار گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
چکیده: (3851 مشاهده)
هدف: این پژوهش به منظور شناسایی مسائل و مشکلات سطوح نهادی خطمشیگذاری مالیاتی در کشور و تدوین راهبردهای موثر بر این حوزه، با کاربرد چارچوبی معین به دنبال تبیین یک الگوی نهادی با تاکید بر نقش و ظرفیت هر یک از بازیگران کلیدی، عوامل زمینهای، الگوهای تعاملی، و قواعد حاکم بر این عرصه است.
طرح پژوهش/ روششناسی/ رویکرد: روش پژوهش استقرایی و کیفی است و شواهد نظاممندی را با استفاده از روش تحلیل مضمون منابع بکار گرفته است، ازجمله نتایج مطالعه تطبیقی نظام خطمشیگذاری کشورهای الگو و نظرهای نمونه آماری پژوهش در قالب 14 مصاحبه با خبرگانی از مقامات ارشد خطمشیگذار مالیاتی و متخصصان دانشگاهی.
یافتهها: مراجع رسمی و غیررسمی کشور هر یک در جایگاه و ظرفیت خود نقش موثری را در نهاد خطمشیگذاری مالیاتی و کنترل عوامل زمینهای اثرگذار بر این عرصه ایفا میکند. در سطوح مختلف نهاد مزبور کاستیهایی وجود دارد که در مواجه با آنها، ضمن اصلاح کنشهای بازیگران میتوان از راهبردهایی همچون مشارکت رسمی میان مراجع دولتی در جهت تقویت پاسخگویی و بهبود جریان اطلاعات، و مشارکت عمومی مراجع غیردولتی در جهت ایجاد اعتماد و حمایت از خطمشیها بهره برد.
ارزش/ اصالت پژوهش: این پژوهش الگوی معینی را به منظور شناسایی سطوح مختلف نهاد خطمشیگذاری مالیاتی کشور ارائه میکند که میتواند در جهت ارائه راهبردهای موثر و تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی نظام مالیاتی کشور مورد استناد و کاربرد ذینفعان و بازیگران کلیدی این عرصه همچون سازمان امور مالیاتی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیرت دولتی دریافت: 1399/4/23 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار الکترونیک: 1400/10/25
فهرست منابع
1. شیخحسنی، علی؛ فقیهی، ابوالحسن، و دانشفرد، کرماله (1397). آسیبشناسی خطمشیگذاری مالیاتی در جمهوری اسلامی ایران: مطالعه نظام مالیات بر ارزشافزوده. نشریه پژوهشنامه مالیات، 26(38)، 165-131. [
http://taxjournal.ir/article-1-1458-fa.html]
2. هراتی، اشکان، و عبدی، محمدرضا (1398). مطالعه تطبیقی سیاستگذاری مالیاتی. انتشارات معاونت پژوهش، برنامهریزی و امور بینالملل سازمان امور مالیاتی کشور.
3. واعظی، رضا، و محمدی، محسن (1396). الگویی برای ارزیابی خطمشیهای عمومی در ایران (مطالعه خطمشی مالیات بر ارزشافزوده). چشمانداز مدیریت دولتی، 8(29)، 72-47. [
http://jpap.sbu.ac.ir/article_95980.html]