Nazeri M, Hassanpoor A, Jafariniya S, Vakili Y. Designing a Framework for Workplace Bullying Management in Banking Industry. JMDP. 2021; 34 (3) :53-86
URL:
http://jmdp.ir/article-1-4295-fa.html
1- دکتری مدیریت رفتار سازمانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، m.nazeri@khu.ac.ir
2- دانشیار، گروه مدیریت کسبوکار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- استادیار، گروه مدیریت کسبوکار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده: (534 مشاهده)
هدف: قلدری محل کار یکی از انواع رفتارهای انحرافی است که هزینههای مادی و معنوی زیادی را به بانکها تحمیل میکند، اما تاکنون هیچ مدلی برای مدیریت آن ارائه نشده؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر طراحی چارچوب مدیریت قلدری محل کار در صنعت بانکداری است.
روششناسی/ رویکرد: مطالعه حاضر نوعی پژوهش کیفی بوده که از رویکرد نظاممند نظریه دادهبنیاد برای انجام آن استفاده شدهاست. دادهها از طریق مصاحبههای عمیق و نیمهساختاریافته با مدیران صنعت بانکداری جمعآوری، که بعد از مصاحبه با هفدهمین مدیر، به طور کامل از اشباع نظری و کفایت دادهها اطمینان حاصل شد.
یافته ها: پس از تحلیل دادهها با استفاده از فرآیند کدگذاری، 350 کد، 60 مفهوم و 6 مقوله حاصل شد. یافتهها نشان از شکلگیری چارچوب پژوهش حول پدیده محوری قلدری(آزار و رنجش مداوم) دارد، که شامل عوامل زمینهای(ویژگیهای شغلی- واکنش به قلدری و شدت آن- ویژگی جمعیتشناختی کارکنان)، عوامل علی(محیط مستعد قلدری)، عوامل مداخلهگر(شخصیت- ارکان اجتماعی- نظام آموزشی- شرایط خانوادگی)، راهبردها(توسعه فرهنگ کارمندمدار- تدوین قوانین ضد قلدری- مدیریت اثربخش منابع انسانی) و پیامدها(فردی- سازمانی- اجتماعی) میباشد.
ارزش/ اصالت پژوهش: در این پژوهش علاوهبر شناخت پیشایندها و پیامدهای قلدری محل کار در فرهنگ حاضر، اهمیت جامعه در شکلگیری قلدری و تاثیر متقابل آن بر جامعه مشخص شد. همچنین مطالعه حاضر، عامل مهم در فرآیند قلدری را درک قربانی از این رفتار میداند.
پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی: پیشنهاد میشود از راهبردهای مطالعه حاضر، شامل تدوین قوانین ضدقلدری، توسعه فرهنگ کارمندمدار و مدیریت اثربخش منابع انسانی، به منظور کاهش پدیده قلدری و اثرات آن در صنعت بانکداری استفاده گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/6/5 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار الکترونیک: 1400/12/25