۹ نتیجه برای مدیریت منابع انسانی
محمدحسین یارمحمدیان، سوسن بهرامی، جهانگیر کریمیان،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
امروزه نیروی انسانی ماهر و کارآمد نه تنها عامل تحول و پیشرفت اجتماع شناخته شده بلکه جایگاه محوری در سازمانهای پیدا کرده است. پس، موفقیت و دستیابی به اهداف سازمانها تنها در سایه نیروی کار با کیفیت بالا تأمین میشود. دو عامل اساسی در اعمال مدیریتی، یکی انسان و دیگری نظامهای عملیاتی سازمان است. از آنجا که نظامهای عملیاتی را در انسانها به اجرا در آورند، بنابراین مهمترین سرمایه هر سازمان همان نیروی انسانی آن است. بدین لحاظ، مدیران هوشمند، به خوبی میدانند که هر قدر در زمینه توسعه و ارتقای نیروی انسانی سرمایهگذاری کنند، کارآیی و برتری سازمان خود را تضمین خواهند کرد. کمیت و کیفیت نیروی انسانی در سیستم بهداشت و درمان اهمیت ویژهای دارد، زیرا منابع انسانی این سیستم تأثیر بسزایی بر سلامت جامعه و مردم خواهند داشت. مدیریت منابع انسانی با بینشی سیستماتیک و تدابیری مؤثر در زمینه جذب، نگهداری، بهسازی، و کاربرد مطلوب منابع انسانی، انسانهایی با توانایی و شخصیت و خلق و خویی متناسب با فرهنگ و مأموریت سیستم بهداشت و درمان در اختیار آن قرار میدهد. یکی از شیوههای مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملکرد است. با اتخاذ رویکردی سیستماتیک به تعیین اهداف استراتژیک، تعیین شاخصها،جمعآوری و تحلیل و گزارش دهی دادهها و بهکارگیری آنها، این مدیریت در نهایت به بهبود عملکرد سازمان میانجامد. مدیریت عملکرد فرآیندی است که کارکنان و مدیران را از طریق کنش متقابل هدفهای اجرایی، معیار پاسخگویی و کردارهای تکامل یاینده برای بهبود مهارتها و عملکردآینده به تلاش فرا میخواند. امروزه مدلها و ابزارهای متنوعی در مدیریت عملکرد وجود دارد. طراحی و استقرار برنامه مدیریت عملکرد مستلزم پیروی از یک طرح و الگوی عملی مشخص است، به طوری که انتخاب و تدوین مدلها و ابزارهای مدیریت عملکرد میتواند باعث تسهیل و افزایش دقت و اعتبار این فرآیند شود. از جمله میتوان به مدلهای دفتر حسابرسی کانادا، سازمان بهداشت جهانی، مدل سرآمدی، مدل خطی درون داد و برونداد و . . . اشاره کرد. بدین لحاظ، با درک و شناخت دقیق مدلها و ابزارهای مدیریت عملکرد و چگونگی به کارگیری آنها میتوان عملکرد سازمان را بهبود بخشید و بر کارآیی و اثربخشی آن افزود. در این مقاله به بررسی و مقایسه این مدلها خواهیم پرداخت.
دکتر علیرضا خوراکیان، آقای مصطفی جهانگیر فیض آبادی، خانم مرضیه فروتن، خانم منصوره دهقان بنادکی،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
عوامل اثرگذار در تاثیر فعالی تهای مدیریت دانش بر نوآوری را می توان در دو دسته
عام لهای سازمانی-انسانی شامل فرهنگ سازمانی دانش محور، رهبری دانشگرا و
مدیریت منابع انسانی دانش بنیان و عامل فناوری اطلاعات دسته بندی کرد. هدف
پژوهش حاضر تعیین نقش تعدی لگری عوامل سازمانی انسانی و فناوری اطلاعات
در تاثیر فعالی تهای مدیریت دانش بر نوآوری است. نوع این پژوهش، کاربردی و
روش آن، پیمایشی است، که در آن از پرسشنامه برای جم عآوری اطلاعات استفاده
شده است. جامعه آماری آن، شرک تهای دانش بنیان شهر مشهد هستند که در پارک
علم و فناوری و مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد مستقر هستند. بر اساس طرح
نمون هگیری تصادفی از میان ۱۲۵ شرکت دانش بنیان فعال، تعداد ۸۹ شرکت به عنوان
نمونه انتخاب شدند. برای آزمون فرضی هها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شده
است. نتایج ب هدست آمده نشان م یدهد، اگر چه فعالی تهای مدیریت دانش بر نوآوری
تاثیر مثبت دارند، اما وقتی متغیرهای تعدی لگری مانند عام لهای سازمانی-انسانی
برای غلبه بر موانع انسانی نوآوری و مدیریت دانش و عامل فناوری اطلاعات به عنوان
توانمندساز مدیریت دانش و نوآوری حضور دارند، سازمان م یتواند به سطوح بالاتر
نوآوری دست یابد.
محمد جانعلی زاده شوکی، آرین قلی پور، سیدرضا سیدجوادین،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی احتمال پیدایش سبک رهبری زهرآگین در هر یک
از مراحل پن جگانه چرخه حیات سازمان است. روش پژوهش از نوع کیفی بوده و از اسناد
کتابخان های و مصاحبه برا ی گردآوری اطلاعات مورد نیاز، استفاده شد. مجموعه خبرگان
آگاه پژوهش شامل استادان مدیریت )رشته رفتارسازمانی و منابع انسانی( دانشگا ههای
سراسری منتخ ب شه ر تهران بوده و از این میان، تعداد ۱۵ نفر با استفاد ه از رو ش گلوله
برفی انتخاب شدند. همچنین به منظور تحلیل داد ههای مصاحبه، روش تحلیل تِم مورد
استفاده قرارگرفت. یافت ههای پژوهش نشان م یدهد وجود عواملی چون ظهور رهبر
سمی به عنوان ناجی و حلال بحران، تضعیف سازوکارهای قانونی و اعطای قدرت زیاد
به فرد ناجی برای ایجاد تغ ییرات به منظور تضمین حیات سازمان در زمان بحران و در
نهایت تسلط احساسات به جای منطق در زمان بروز مشکلات حاد باعثِ افزایش احتمال
پیدایش رهبری زهرآگین در مرحله افول از چرخه حیات سازمان خواهد شد.
سمیرا واعظی، علی تقی زاده هرات، قنبر محمدی الیاسی، ابراهیم شیخ،
دوره ۳۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی برای نحوه تعامل شرکت مادر تخصصی و شرکتهای تابعه در حوزه مدیریت منابع انسانی بر اساس سطح بلوغ فرآیندهای این حوزه در شرکتهای تابعه است. مدل مورد استفاده مدل ارزیابی بلوغ فرآیندهای مدیریت منابع انسانی (فیلیپس)؛ از مدلهای تدوین راهبرد منابع انسانی؛ است. نحوه انجام پژوهش مصاحبه حضوری با استادان و خبرگان و اجرای پرسشنامه محققساخته بوده است. مصاحبه با استفاده از پرسشنامه محققساخته؛ تعیین نحوه تعامل در حوزه منابع انسانی بین شرکت مادر و شرکتهای تابعه بر اساس سطح بلوغ شرکتهای تابعه؛ با ۵ نفر از خبرگان انجام شد. پرسشنامه محققساخته دوم؛ نحوه تعامل مابین شرکت مادر و شرکتهای تابعه در حوزه منابع انسانی در سازمانهای مادر تخصصی که با تلفیقی از مدل فیلیپس و سبکهای تعامل در شرکتهای مادر تخصصی گولد و کمپبل؛ نیز با استفاده از نظرات ۳۰ نفر از استادان دانشگاه، کارشناسان منابع انسانی مادر تخصصیها و متخصصین و خبرگان تکمیل گردید. در نهایت نتیجهگیری آماری بر روی این تعداد پاسخ انجام و با نظر اولیه خبرگان مقایسه گردید. برای تحلیل دادههای حاصل از پرسشنامهها از نرمافزار SPSS۱۶ استفاده و آمار توصیفی و استنباطی برای هر فرآیند دهگانه ارائه شد. یافتههای پژوهش نشان داد که سطح بلوغ فرآیندهای مدیریت منابع انسانی شرکتهای تابعه در نحوه تعامل مابین شرکت مادر تخصصی و شرکتهای تابعه تأثیرگذار بوده و با بالارفتن سطح بلوغ فرآیند مدیریت منابع انسانی، میزان اختیاراتی که از سوی سازمان مادر در اختیار شرکتهای تابعه قرار میگیرد، افزایش مییابد.
ولی اله میرزایی الموتی، محمد عطایی، زهره مقدس،
دوره ۳۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
ارتقای عملکرد کارکنان یکی از دغدغههای اصلی سازمانهای دولتی است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراکشده بر عملکرد فردی با میانجیگری استرس شغلی و التزام کاری، و تعدیلگری مهارت کاری و حمایت سرپرستی ادراکشده در بین کارکنان رسمی آموزش و پرورش استان قزوین و مناطق چهاردهگانۀ آن انجام میشود. نمونه آماری مطابق جدول مورگان شامل ۲۶۰ نفر می شود. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است که برای گردآوری دادهها از پرسشنامه استفاده میکند. تجزیهوتحلیل دادهها به روش مدلسازی معادلههای ساختاری مبتنی بر تحلیل واریانس انجام میشود. نتایج پژوهش نشان میدهد که رابطه مستقیم بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه و عملکرد فردی وجود دارد. در ضمن، نقش میانجیگری التزام کاری در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک شده و عملکرد فردی مثبت و معنادار است، اما نقش میانجی استرس شغلی در روابط بین متغیرهای پیشگفته بی اثر است. به علاوه، نقش تعدیلکنندگی حمایت سرپرستی ادراکشده در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه و استرس شغلی مثبت و معنادار است. در پایان، یافتههای پژوهش نشانگر آن است که تسلط کاری در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه و التزام کاری نقش معناداری در تعدیلکنندگی ایفا نمیکند.
سید مهدی موذن علوی، غلامعلی طبرسا، غلامحسین خورشیدی،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
مدیریت راهبردی منابع انسانی رویکرد جدیدی است که برای پوشش شکاف موجود بین توسعه منابع انسانی و توسعه انسانی ایجاد می شود. در این پژوهش، تلاش می شود تبیین کاملی از مفهوم توسعه منابع انسانی در سطح ملّی در جهت معماری منابع انسانی کشور ایران صورت گیرد و با کمک روش دادهبنیاد و با مصاحبه از خبرگان و سیاستگذاران حوزههای مرتبط با توسعه منابع انسانی ملّی و کدگذاری آن مدل جامعی ارائه شود. سیاستگذاری جمعیت، مدیریت مهاجرت، آموزشهای عمومی، آموزشهای تخصصی، آموزشهای مهارتی، ارتقای سلامت و بهداشت، مقابله با آسیبهای اجتماعی، و برنامهریزی اشتغال به عنوان ابعاد اصلی توسعه منابع انسانی ملّی شناسایی می شوند. در انتها تلاش می شود با توجه به نتایج راهکارهای پژوهشی و عملیاتی ارائه شود.
ولی اله میرزایی الموتی، محمد عطایی، زهره مقدس،
دوره ۳۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: مدیریت موثر و کارامد منابع انسانی برای موفقیت هر سازمان حیاتی است. ارتقای عملکرد کارکنان یکی از دغدغههای اصلی سازمانها در بخش دولتی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مدیریت منابع انسانی با تعهد بالا در میان کارکنان آموزش و پرورش استان قزوین و مناطق ۱۴گانۀ آن انجام می شود.
طرح/ روششناسی پژوهش/ رویکرد: نمونه آماری مطابق جدول مورگان ۲۶۰ نفر انتخاب گردید. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. تجزیهوتحلیل دادهها به روش مدلسازی معادلات ساختاری با نرمافزار Smart PLS۲ انجام شده است.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان میدهد که مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراکشده بهطور مستقیم و مثبتی بر عملکرد فردی اثرگذار است. در ضمن، یافتهها نشانگر آن است که متغیرهای التزام کاری، تعهد حرفهای، و حمایت سازمانی ادراکشده در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراکشده و عملکرد فردی در نقش میانجی ظاهر میشوند.
ارزش/ اصالت: این پژوهش تلاش دارد رابطه بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراکشده بر عملکرد فردی را مورد بررسی قرار دهد تا مدل جامعتری از روابط بین متغیرها کسب نماید. بیشک، نتایج این پژوهش در ارتقای دانش مدیریت منابع انسانی متعهدانه تعیینکننده است. یافتههای این پژوهش با مدلسازی مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراکشده در سطح فردی، حوزه دانش جدیدی را در ادبیات موضوع مطرح میسازد.
فاطمه زائرثابت، محمد دوستار، غلامرضا معمارزاده، محمود البرزی،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: این تحقیق با هدف ارائه مدل پویای عوامل موثر بر اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری در زمینه اقدامات منابع انسانی انجام شد.
طرح پژوهش: رویکرد تحقیق از لحاظ روش، ترکیبی است؛ در بخش کیفی، با روش نمونه گیری نظری، ۴۶ سند علمی در زمینه قانون خدمات کشوری و اجرای خط مشی عمومی، تحلیل محتوا شد و عوامل موثر در اجرای قانون خدمات کشوری در قالب سه بعد اصلی، ۲۹ مولفه و ۱۰۸ شاخص پس از غربال طی دو راند دلفی فازی با مشارکت ۱۱ خبره تبیین شد. در بخش کمی جهت غربال شاخص های تحقیق در تکنیک دلفی و تحلیل روند متغیرهای تأثیرگذار در طراحی مدل پویای اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری در حوزه منابع انسانی، جامعه مشارکت کنندگان شامل خبرگان اجرایی و آکادمیک مسلط به قانون خدمات کشوری می باشد که ۱۱ نفر یه روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.
یافته های پژوهش: تحلیل پویای متغیرها با بکارگیری نرم افزار ونزیم نشان داد که متغیرهای انباشت شامل زیرساختها، دولت، جامعه، ساختار سازمانی و منابع انسانی هستند. متغیرهای جریان نیز شامل ظرفیتهای انسانی و مالی، استراتژی سازمانی، عوامل سیاسی، عوامل قانونی، فرهنگی و اجتماعی، قانونی، جذب و استخدام، جبران خدمات و بهسازی نیروی انسانی است و با استخراج نمودار جریان و شبیه سازی داده ها در طی ۵ سال، چهار فرضیه پویا جهت اجرای اثربخش قانون خدمات کشوری ارائه گردید.
اصالت پژوهش: از نظر مفهوم شناسی، برای اولین بار با رویکردی کیفی و جامع، عوامل موثر بر اجرای قانون خدمات کشوری در حوزه مدیریت منابع انسانی تبیین شده و از نظر روش شناسی، مدلسازی با استفاده از روش پویایی سیستم در این زمینه، از دیگر جنبه های نو در این پژوهش است. از نظر ارزش کاربردی، این پژوهش، با شناسایی چرخه های بازخورد مهم عوامل مداخله کننده در اجرای قانون، با ارایه سناریو، زمینه توجه به تقویت حلقه های مثبت و برنامه ریزی جهت شکستن حلقه های تقویت کننده منفی در اجرای اثربخش قانون را فراهم آورده است.
محمدحسین روزبه، مرتضی موسیخانی، حامد رحمانی،
دوره ۳۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: شناسایی و توسعه شایستگیهای کارکنان از مهمترین اقدامات برای پیشبرد اهداف مدیریت منابع انسانی است. این پژوهش با هدف شناسایی شایستگیهای ابزار بازیگونهسازی برای انتخاب و ارتقای مدیران حرفهای در کانونهای ارزیابی به دنبال بررسی روشی نوین به منظور شناسایی شایستگیها انجام شده است.
طرح پژوهش/ روششناسی/ رویکرد: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات کیفی است که در آن به میزان تطبیقپذیری شایستگیهای دستورالعمل اجرایی نحوۀ انتخاب و انتصاب مدیران حرفهای سازمان امور استخدامی مصوبه ۱۶۵۷۳۶۳ پرداخته است و جامعه آماری آن شامل ۵ نفر از خبرگان و ارزیابان و ۱۰ نفر از مدیران کانونهای ارزیابی است. روش گردآوری داده پیمایش بوده و از مصاحبه و پرسشنامه دلفی استفاده شده است.
یافتهها: یافتهها نشان دادند که بازیگونهسازی میتواند به عنوان ابزار مناسبی برای شناسایی شایستگیهایی همچون تفکر تحلیلی و حل مسئله در میان کانونهای ارزیابی موجود مورد استفاده قرار گیرد.