۸ نتیجه برای توانمندسازی
فرجالله رهنورد،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۲ )
چکیده
رضایت مشتری ضامن موفقیت سازمانها در محیطهای رقابتی است. مشتریان زمانی رضایت خواهند داشت که سازمان نیازهای آنها را بشناسد، خود را متعهد بداند که نقطه نظرهای آنها را بداند، و کارکنانی داشته باشد که رضایت مشتری را در زمره اهداف اصلی خود قرار دهند. توانمندسازی جزئی از فرایند کلی تأمین رضایت مشتری است. توانمندسازی کارکنان اثر زیادی بر تأمین رضایت مشتریان دارد. اما تحقق این مهم در گرو شرایط وضعی است. باید در نظر داشت که توانمندسازی نیازمند بهبود مهارتهای مدیران و کارکنان است. این امر مستلزم توزیع مجدد جریان اطلاعات در سازمان، و نیازمند راههای جدیدی برای هماهنگی کارهاست. باید در نظر داشت که توانمندسازی، درمان همه مشکلات سازمانی نیست، باید از این سازوکار مدیریت در شرایط مناسب بهره جست و یا با تعدیل شرایط وضعی زمینه تحقق آن را فراهم ساخت.
غلامرضا معمارزاده، حبیبالله طاهرپور، محمدرضا مرادی،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
در رویکردهای توسعهای به مدیریت منابع انسانی، به روشنی درباره اهمیت و جایگاه عوامل انسانی در سازمان، به عنوان یک دارایی مهم بحث شده است. اگر شرایط مناسبی برای شکوفا شدن استعدادهای فردی فراهم شود، دارایی مذکور، کارایی و عملکرد بهتری خواهد داشت. یکی از مؤثرترین عوامل در بهبود عملکرد کارکنان سازمان، رشد احساس توانمندی در بین آنها است. در مقاله حاضر، تلاش میشود عوامل مؤثر بر توانمندسازی کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی مورد بررسی قرار گیرد. بعد از مرور ادبیات پژوهش، متغیرهای مختلف مؤثر بر توانمندسازی کارکنان شناسایی شد. سپس با استفاده از تحلیل عاملی، متغیرها در دو عامل، دستهبندی شدند که عبارتاند از: ۱) توجه به رشد قابلیتهای فردی کارکنان و پیشرفت سازمانی و ۲) توجه به سبک مدیریت و راهبری منابع انسانی. با استفاده از رگرسیون چندمتغیره نیز مشخص گردید که هر دو عامل بر توانمندی تأثیر دارند.
محمدتقی امینی، علیرضا امینی، سعیده سیادت،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
امروزه کارآفرینی، یکی از شاخصهای اقتصادی و اجتماعی ارزنده و مطلوب است و اهمیت بسیاری در تعالی جوامع و دستیابی به اهداف توسعه پایدار دارد. بنابراین، ضرورت دارد با استفاده از همه فرصتها و ظرفیتهای بلااستفاده مالی و انسانی، بهویژه بهرهگیری از پتانسیلهای موجود در زنان دانشگاهی، که یکی از عوامل مؤثر و کارا در توسعه کارآفرینی هستند، راهبردهایی تدوین کنیم که زمینهساز ارتقای کارآفرینی و توانمندسازی زنان کارآفرین در عرصه کارآفرینی باشند. در مقاله حاضر، به منظور تدوین راهبرد توانمندسازی زنان کارآفرین دانشگاهی، از چارچوب جامع تدوین راهبرد استفاده شده است. در مرحله شروع، بیانیه مأموریت تعیین گردیده و سپس در مرحله ورودی، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی(EFE) ارائه شده است. آنگاه با توجه به اطلاعات حاصل در مرحله تطبیق و مقایسه، دو ماتریس سوات (SWOT) و ماتریس داخلی و خارجی IE)) تشکیل شدند. در نهایت، در مرحله تصمیمگیری، با استفاده از ماتریس برنامهریزی راهبردی (QSPM)، میزان جذابیت راهبردهای تعیین شده، مورد ارزیابی و قضاوت قرار گرفته است. بدین ترتیب، بهترین راهبرد، ایجاد و توسعه زمینههای اجتماعی و فرهنگی مناسب تعیین شد.
ندا نفری، غلامرضا امیدفر،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
در پژوهش حاضر، رابطه بین ساختار سازمانی (ابعاد ساختاری) و توانمندسازی کارکنان مورد بررسی قرار میگیرد. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و در آن از روش نمونهگیری تصادفی منظم استفاده شده است. جامعه آماری (۶۰۰ نفر) همه کارکنان معاونت هزینه وزارت امور اقتصادی و دارایی را شامل میشود. ابزار جمعآوری اطلاعات نیز پرسشنامه (از نوع پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر و پرسشنامه ساختار سازمانی رابینز) است. در پژوهش حاضر، ساختار سازمانی، متغیر مستقل و توانمندسازی، متغیر وابسته تعیین شد. متغیر ساختار سازمانی، سه متغیر فرعی (رسمیت، پیچیدگی و تمرکز) را شامل میشود و متغیر توانمندسازی نیز با استفاده از چهار شاخص خوداثربخشی، مؤثر بودن، حق انتخاب و معنیداری مورد بررسی قرار میگیرد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها و آزمون فرضیهها، از آزمون همبستگی اسپیرمن، آزمون t مستقل و آزمون (ANOVA) استفاده شده است. یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهند که میانگین توانمندی روانشناختی (۳,۸۴)، بیانگر توانمندی نسبتاً بالا است. همچنین ضریب همبستگی نشان داد که بین ساختار سازمانی (ابعاد ساختاری) و توانمندسازی کارکنان در معاونت هزینه وزارت امور اقتصادی و دارایی، رابطه معنیداری وجود دارد.
بهروز رضایی منش، صمد بارانی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
دوره کنونی حیات بشری با تحولات و دگرگونیهای شگفتانگیزی همراه بوده است. سازمانها بهعنوان دستاورهای بشری باید برای حفظ بقاء و بالندگی، خود را با این تحولات عظیم سازگار سازند. یکی از رهیافتهای اساسی در ارتقای ضریب ماندگاری سازمانها و ارتقای توان مدیریتی، قایل شدن نقش محوری برای منابع انسانی سازمان میباشد. توانمندسازی منابع انسانی میتواند موجب ارتقای توانمندی نهایی سازمان گردد و بر این اساس است که مدیران سازمانها تلاش دارند تا از راهبرد توانمندسازی منابع انسانی بهرهگیری نمایند. این مقاله به بحث پیرامون توانمندسازی روانشناختی میپردازد و به تبیین نتایج حاصل از پژوهشی اشاره مینماید که با هدف تعیین عوامل موثر بر توانمندی روانشناختی منابع انسانی در شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به کمک نرمافزار SPSS بهره گرفته شد. یافتههای پژوهش حاکی از وجود ارتباط معنیدار بین عوامل سازمانی، راهبردهای مدیریتی و منابع خودکارآمدی فردی با توانمندسازی روانشناختی کارکنان است. همچنین راهبردهای مدیریتی بیشترین اهمیت و تاثیرگذاری را در بین سایر متغیرها دارا می-باشد.
حامد درخشیده، محمد اسماعیل انصاری،
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط شایستگی مدیریتی و تعهد مدیریت در برابر توانمندسازی کارکنان بر عملکرد شغلی کارکنان بانک اقتصاد نوین در شهر تهران است. روش پژوهش از نوع توصیفی، کمی و در زمره پژوهشهای کاربردی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش کارکنان بانک اقتصاد نوین در شهر تهران بودند که بر اساس فرمول کوکران ۱۸۷ نفر از آنان به شیوه نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از شش پرسشنامه گوناگون استفاده شد و دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بهدست آمده نشان داد که متغیرهای شایستگی مدیریت و تعهد مدیریت در برابر توانمندسازی کارکنان بر عملکرد شغلی آنان موثر است. علاوه بر این، انگیزش مدیریت و توانمندسازی کارکنان از طریق رضایت شغلی بر عملکرد شغلی اثرگذار است.
محمد حکاک، علی شریعت نژاد، عبداله ساعدی،
دوره ۳۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
پژوهش پیشِ رو از نوع پژوهشهای کیفی است که در آن با استفاده از رویکرد کیو، الگوهای ذهنی مدیران در راستای توانمندسازی روانشناختی کارکنان شناسایی و تبیین میشود. کیو روشی است که ایده اصلی آن شناخت ذهنیتها، دیدگاهها، عقاید و نگرشهای افراد درباره پدیده مورد بررسی است. در این پژوهش، از مصاحبه عمیق بهعنوان ابزار اصلی جمعآوری دادهها استفاده شده است که روایی آن با استفاده از رویکرد روایی نسبی CVR و پایایی آن با استفاده از روش کاپای کوهن تأیید شده است. افزون بر این، برای انتخاب نمونه، از نمونهگیری هدفمند استفاده شده است که از روشهای نمونهبرداری غیراحتمالی است. در این پژوهش، با استفاده از ۱۹ مصاحبه فضای گفتمان حاصل شد و با استفاده از نظرات آنها نمونه و گزینههای کیو و در پیِ آن مجموعه کیو بهدست آمد. نتایج پژوهش، مشتمل بر شناسایی عوامل تشکیلدهنده ذهنیت مدیران در راستای توانمندسازی روانشناختی کارکنان و همچنین تبیین ذهنیتهای مدیران در این رابطه است. نتایج نشاندهنده آن است که ظرفیتسازان الهامبخش، تحریککنندگان تفکر، انگیزاننده و ترغیبکننده، اشاعهدهنده جو اخلاقی، حامیان شایستگی و اعتمادسازان تعاملجو، شش ذهنیت اصلی مدیران در راستای توانمندسازی روانشناختی کارکنان است. بهعنوان نمونه، الگوی ذهنی تحریککنندگان تفکر، الگوی غالب ذهنیت مدیرانی است که با استفاده از ایجاد قابلیتهای پرسشگری، بهوجود آوردن اشتیاق تفکر، مثبتاندیشی و توانایی ایجاد سلاست فکر، توانمندی روانشناختی را برای کارکنان خود به ارمغان میآورند.
علی شیرین، لطف اله فروزنده، حسن دانایی فرد، احمد علی خائف الهی،
دوره ۳۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه یکی از دغدغه های اصلی مدیران، توانمند سازی منابع انسانی و بهکارگیری آنها در شرکت های دانش بنیان است. هدف غایی این پژوهش، که مبتنی بر راهبرد روش های آمیخته اکتشافی انجام شده؛ خلق و آزمون نظریه ای داده بنیاد درباره فرایند مذکور است . لذا مدلی براساس مطالعات نظری و تحلیل مصاحبه های عمیق انجام شده با خبرگان حوزه ی دانش بنیان طراحی شده است. برای آزمون مدل، پرسشنامه ایی ۱۲۸ سوالی از دل داده های کیفی مرحله نخست پژوهش و مبانی نظری تدوین شد. سپس با استفاده از ۲۱۱ پرسشنامه تکمیل شده توسط مدیران و کارشناسان شرکت های دانش بنیان در سطح ۷۵ شرکت به صورت کمّی آزمون شد. پس از اطمینان از پایایی و روایی پرسشنامه، معناداری هر بخش از مدل از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های برازش داده های مدل و ضرائب رگرسیونی نشانگر روایی سازه و همگرایی در مدل بوده است. تحلیل معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی (pls) دلالت بر تایید همه فرضیات به جز یک فرضیه دارد . شاخص برازش کلی مدل۰/۳۷۲ GOF= توان پیش بینی کنندگی مدل را مثبت نشان می دهد. لذا پیشنهاد گردید سازه های مدل و روابط میان آنها رصد شده برای اتصال نقاط انقطاع، برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی صورت پذیرد.