جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای موسوی

سیدعباس موسوی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۷۷ )
چکیده

امروز، بیش از گذشته، در حالی که ملتها با بحران شدید اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند، دولتها و موسسات خصوصی به طور فزاینده‌ای نگران منابع محدودشان هستند. برای اصلاح چنین وضعی، راههای متعددی پیشنهاد شده است که شاید بهترین راه، افزایش بهره‌وری باشد. افزایش بهره‌وری یعنی اینکه افرادی که محصولی را تولید می‌کنند به تولید بیشتر تشویق شوند.

کارکنان هرسازمان مهمترین منبع آن سازمان جهت برخورداری از بهره‌وری بالاتر محسوب می‌شوند. برای رسیدن به بهره‌وری بالاتر، بسیاری از کشورها مانند ژاپن از مدل دوایر کیفیت استفاده می‌کنند. هر دایره از تعدادی افراد تشکیل شده است که به طور منظم در جلساتی که به منظور بررسی مسائل و مشکلات کاری برگزار می‌شود شرکت می‌کنند، به تجزیه و تحلیل مسائل می‌پردازند و راه‌حل ارائه می‌نمایند.


مسعود موسوی، حسین خنیفر،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده

هدف از این پژوهش، تحلیل و تعیین نوع تاثیر عوامل خدماتی گروه خودروسازی سایپا در شهر شیراز بوده است. به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. اطلاعات موردنظر از طریق یک پرسش‌نامه کیفی جهت تعیین عوامل کلیدی در ارایه خدمات و دو پرسش‌نامه کمّی برای سنجش میزان رضایت مشتریان استخراج شد. همچنین با استفاده از نمونه‌گیری خوشه‌ای و بر اساس نواحی شهرداری شیراز، ۱۴۷ پرسش‌نامه از شش ناحیه شیراز به طور تصادفی جمع‌آوری شد. الگوی استفاده شده، تتراکلاس نام دارد که با استفاده از درخت رگرسیونی و تحلیل تشابه قابل ترسیم است. یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که عوامل خدماتی ارایه شده توسط شرکت سایپا، به طور خطی و یکسان در رضایت مشتریان نقش ندارند و عوامل، بسته به موقعیت خود اثرات متفاوتی بر مشتریان دارند و هر عامل خدماتی می‌تواند در هر یک از چهار طبقه الگو قرار گیرد.
طهمورث حسنقلی پور، محمد جواد ایروانی، محمدرضا نوتاش، مرتضی انوشه، سید مجتبی موسوی نقابی،
دوره ۲۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۴ )
چکیده

با توجه به نقش مهم صنایع کوچک و متوسط در توسعه اقتصادی کشورها، هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل فرآیند توسعه صنایع کوچک و متوسط کشور در بخش صنایع غذایی و آشامیدنی است. جهت طراحی مدل مذکور از روش‌شناسی «نظریه برخاسته از داده‌ها» استفاده شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه‌گیری نظری و انجام ۱۴ مصاحبه نیمه ساختاریافته با متولیان توسعه صنایع کوچک و متوسط در کشور و مطالعه اسناد سازمانی منابع اطلاعاتی مورد نیاز جمع‌آوری شد. سپس با انجام کدگذاری باز، محوری و گزینشی مدل توسعه صنایع کوچک تدوین شد. بنا بر نتایج پژوهش، توسعه صنایع کوچک و متوسط مستلزم طیف وسیعی از اقدامات است که طی مراحل هفت‌گانه بهبود فضای کسب‌وکار، توسعه زیرساخت،‌ توسعه بازار، توسعه و رسوخ‌ فناوری، توسعه منابع انسانی، حمایت‌ مالی و شبکه‌ای انجام می‌شود. بستر اقتصادی، سیاسی‌ـ‌قانونی،‌ فنی،‌ فرهنگی‌ـ‌اجتماعی، طبیعی و توان حمایتی دولت و همچنین مزیت نسبی و وضعیت موجود صنعت نیز بر مراحل هفت‌گانه فوق تاثیرگذارند. مهم‌ترین منافع توسعه صنایع کوچک و متوسط ارتقای رقابت‌پذیری این صنایع از طریق ارتقای بهره‌وری، نوآوری و ارزش ‌افزوده است.


علی شریعت نژاد، رضا سپهوند، محمودرضا اسماعیلی، سید نجم الدین موسوی،
دوره ۳۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل رهبری سطح پنج در سازمان‌های دانش‌بنیان انجام پذیرفت. این پژوهش بر پایه پژوهش‌های آمیخته و به‌صورت کیفی و کمّی است که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شرکت‌های دانش‌بنیان در استان لرستان هستند که ۳۰ نفر از خبرگان آن‌ها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده‌اند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی پژوهش، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته و در بخش کمّی نیز پرسشنامه است. در بخش کیفی، داده‌های به‌دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم‌افزار Atlas.ti و روش کدگذاری تحلیل شد و مولفه‌های رهبری سطح پنج شناسایی شدند. به‌علاوه در بخش کمّی پژوهش، با استفاده از نرم‌افزار Matlab و روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری (ISM) مدل نهایی پژوهش تدوین و ارائه شده است. نتایج پژوهش دربرگیرنده شناسایی مولفه‌ها و ابعاد رهبری سطح پنج و ارائه مدل رهبری سطح پنج در سازمان‌های دانش‌بنیان است. بدین‌ترتیب یافته‌ها علاوه بر تدوین مدل رهبری سطح پنج، حاکی از شناسایی ابعاد اصلی رهبری سطح پنج، ویژگی‌های موقعیتی، نوع مبادله رهبر عضو، مهارت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی و رفتاری رهبری سطح پنج است.

اکرم سادات موسویان، فرج اله رهنورد، علی جهانگیری، مهدی خیراندیش،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده

ایجاد توازن بین کار و زندگی عبارتی است که برای بیان رویه‌ها و اقدام‏‌هایی در جهت دستیابی به توازن بین تقاضاهای زندگی کاری و غیرکاری بکار می‌رود. پژوهش حاضر به دنبال درک عمیق‌‏تر ابعاد و مولفه‌های کلیدی توازن کار و زندگی در سطح سازمانی در صنعت نفت است. از این ‏رو، با استفاده از روش پژوهش کیفی داده‌‏بنیاد، چارچوب مفهومی پژوهش تدوین می‏‌شود. جامعه آماری شامل سیزده نفر از خبرگانی است که در حوزه کار ـ زندگی دارای دانش کافی و تجربه عملی هستند. با گردآوری داده‌‏های مورد نیاز از روش نیمه‌‏ساختار‏یافته مبتنی بر چارچوب اشتراوس و کوربین، بر اساس یافته‌های پژوهش، علاوه بر ابعاد سه‏‌گانه درگیر شدن، رضایت‌مندی، و تخصیص زمان مفید که در مبانی نظری برای سنجش توازن کار ـ زندگی مطرح است، بُعد جدید «مسئولیت‏‌پذیری» نیز در زمینه صنعت نفت ایران برای سنجش توازن کار ـ زندگی شناسایی می‏‌شود. در ضمن، متناسب با زمینه مورد مطالعه، استقلال کار و زندگی، جوّ سازمانی، شرایط جغرافیایی، توسعه سرمایه انسانی، و مدیریت شغل جزو شرایط علّی؛ نگرش حمایتی در سازمان و نگرش جنسیتی شرط مداخله‌گر؛ و قواعد جاری سازمان، عوامل اقتصادی، و سبک زندگی از شرایط زمینه‌ای شناخته می‏‌شوند. در همین راستا مدیریت عملکرد، مدیریت فرهنگ، نگهداشت نیروی انسانی، آموزش مهارت‏های زندگی، و مدیریت کشف و پرورش استعداد به عنوان راهبردهای موثری هستند که به پیامدهایی از قبیل رفتارهای مثبت و سازنده در محیط کار، بهبود عملکرد سازمانی، و تعهد سازمانی منجر می‌شوند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرایند مدیریت و توسعه می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Management and Development Process

Designed & Developed by : Yektaweb