هدف: پژوهش حاضر با توجه به اهمیت ارزیابی عملکرد خدمات دانشجویی در فراهمسازی شرایط مساعد تحصیل برای دانشجویان، بر آن است که از طریق مطالعه تطبیقی و ترازیابی شاخصهای ارزیابی عملکرد در معاونتهای دانشجویی، شاخصهایی را برای دانشگاههای ایران پیشنهاد دهد.
طرح پژوهش/ روششناسی/ رویکرد: در این پژوهش، از روش مطالعۀ کتابخانهای برای استخراج دادههای مورد نظر و بررسی تجارب بینالملل و همچنین، ارسال پرسشنامه برای اعتبارسنجی شاخصها در خصوص ارزیابی عملکرد خدمات دانشجویی بهره گرفته شده است. همچنین، برای ارائۀ چارچوب ارزیابی عملکرد معاونتهای دانشجویی از مدل منطق مداخله و چرخۀ ارزیابی عملکرد استفاده شده است.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاکی از آن است که کارکردهای مرتبط با مدیریت امور دانشجویی مطابق با بررسی تجارب بینالملل عبارتاند از: تامین غذای مناسب، تامین خدمات مسکن، تامین امکانات رفاهی مناسب، حفظ و ارتقای سلامت و نشاط جسمی و روحی، توانمندسازی و بالندگی دانشجویان، نظمبخشی و تربیت، ارائه خدمات جانبی آموزشی به دانشجویانِ دارای محدودیت، خدمات دانشجویی حوزۀ بینالملل، تامین امنیت و آسایش، ارائۀ مشاوره حقوقی رایگان، ارائه خدمات فرهنگی و اجتماعی، و تامین فضای فیزیکی مناسب. ذیل هر یک از کارکردهای مذکور، مجموعهای از شاخصها و سنجهها بر اساس چارچوب مفهومی پژوهش در سه مولفۀ درونداد، برونداد و پیامد ارائه شده است.
ارزش/ اصالت پژوهش: برای اولین بار در پژوهش حاضر، مبتنی بر رویکردی نظاممند و فرایندمحور، چارچوبی برای ارزیابی معاونتهای دانشجویی بر اساس تجارب بینالملل ارائه شده است.
پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی: چارچوب پیشنهادی پژوهش حاضر میتواند مبنایی برای سیاستگذاریِ مناسب به منظور ارزیابی دانشگاهها و تخصیص بودجه، دستهبندی دانشجویان، و دستهبندی خدمات باشد.