1- موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی ، a.jahangiri@imps.ac.ir
2- موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی
3- دانشگاه علامه طباطبایی
4- پژوهشکده مطالعات فناوری
چکیده: (103 مشاهده)
هدف: با گذشت بیش از یک دهه از شروع اجرای قانون "حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات"، مسأله ارزیابی میزان دستیابی به اهداف از پیش تعیینشده این قانون و تحلیل کیفیت دستاوردها و آثار مثبت و منفی آن بر جامعه هدف، از اهمیت بسزایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل ارزشیابی خطمشی حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان انجام شده است.
طرح پژوهش/روششناسی: جامعه آماری این پژوهش کیفی شامل بخش اسناد، طرحها، متن قانون، آئیننامهها، دستورالعملها، مکاتبات و دستورات اداری مرتبط با این قانون، و بخش مدیران، کارشناسان متخصص، سیاستگذاران و مجریان این خطمشی میباشد. گردآوری دادهها، بهروش اسنادی-کتابخانهای و میدانی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان دانشگاهی و اجرایی حوزه خطمشیگذاری انجام پذیرفته است. نمونهگیری بهروش گلولهبرفی و هدفمند انتخاب و با اخذ نظر پانزده نفر از خبرگان به اشباع نظری دستیافته است. تحلیل دادهها، بهروش تحلیل مضمون و بهکمک نرمافزار اطلس.تی نسخه 7 صورت گرفته است.
یافتهها: براساس نتایج، 363 مضمون پایه، 32 مضمون سازماندهنده و 9 مضمون فراگیر شناسایی و در قالب مدلی با سازههای کلیدی؛ کارکردهای خطمشی، ویژگیهای مطلوب، ساختار ارزشیابی، عوامل محیطی، زمانبندی ارزشیابی، تناسب، کارایی، اثربخشی و فایدهمندی ارائه شده است.
ارزش/اصالت پژوهش: در این پژوهش اشتراکات معنایی ادبیات ارزشیابی موردتوجه قرار گرفته و متناسب با زمینه و موضوع ارزشیابی، رویکرد و الگوی مطلوب ارزشیابی خطمشی حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان ارائه شده است.
پیشنهادهای اجرایی: اهداف کمی مشخص و قابل اندازهگیری مرتبط با ارزشیابی خطمشی حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان پیشنهاد شده است
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
توسعه نظامهای کلان دریافت: 1403/9/21 | پذیرش: 1404/2/23