دوره 34، شماره 1 - ( بهار 1400 )                   دوره34 شماره 1 صفحات 88-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2- دانشیار گروه مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران ، hoseinpour@atu.ac.ir
3- دانشیار گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
چکیده:   (3226 مشاهده)
هدف: این پژوهش به منظور شناسایی مسائل و مشکلات سطوح نهادی خط‌مشی‌گذاری مالیاتی در کشور و تدوین راهبردهای موثر بر این حوزه، با کاربرد چارچوبی معین به دنبال تبیین یک الگوی نهادی با تاکید بر نقش و ظرفیت هر یک از بازیگران کلیدی، عوامل زمینه‌ای، الگوهای تعاملی، و قواعد حاکم بر این عرصه است.
طرح پژوهش/ روش‌شناسی/ رویکرد: روش پژوهش استقرایی و کیفی است و شواهد نظام‌مندی را با استفاده از روش تحلیل مضمون منابع بکار گرفته است، ازجمله نتایج مطالعه تطبیقی نظام خط‌مشی‌گذاری کشورهای الگو و نظرهای نمونه آماری پژوهش در قالب 14 مصاحبه با خبرگانی از مقامات ارشد خط‌مشی‌گذار مالیاتی و متخصصان دانشگاهی.
یافته‌ها: مراجع رسمی و غیررسمی کشور هر یک در جایگاه و ظرفیت خود نقش موثری را در نهاد خط‌مشی‌گذاری مالیاتی و کنترل عوامل زمینه‌ای اثرگذار بر این عرصه ایفا می‌کند. در سطوح مختلف نهاد مزبور کاستی‌هایی وجود دارد که در مواجه با آن‏ها، ضمن اصلاح کنش‌های بازیگران می‌توان از راهبردهایی همچون مشارکت رسمی میان مراجع دولتی در جهت تقویت پاسخگویی و بهبود جریان اطلاعات، و مشارکت عمومی مراجع غیردولتی در جهت ایجاد اعتماد و حمایت از خط‌مشی‌ها بهره برد.
ارزش/ اصالت پژوهش: این پژوهش الگوی معینی را به منظور شناسایی سطوح مختلف نهاد خط‌مشی‌گذاری مالیاتی کشور ارائه می‌‏کند که می‌تواند در جهت ارائه راهبردهای موثر و تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی نظام مالیاتی کشور مورد استناد و کاربرد ذی‌نفعان و بازیگران کلیدی این عرصه همچون سازمان امور مالیاتی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار گیرد.
متن کامل [PDF 1107 kb]   (904 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیرت دولتی
دریافت: 1399/4/23 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار الکترونیک: 1400/10/25

فهرست منابع
1. شیخ‌‌حسنی، علی؛ فقیهی، ابوالحسن، و دانش‌فرد، کرم‌اله (1397). آسیب‌شناسی خط‌مشی‌گذاری مالیاتی در جمهوری اسلامی ایران: مطالعه نظام مالیات بر ارزش‌‌افزوده. نشریه پژوهش‌نامه مالیات، 26(38)، 165-131. [http://taxjournal.ir/article-1-1458-fa.html]
2. هراتی، اشکان، و عبدی، محمدرضا (1398). مطالعه تطبیقی سیاست‌گذاری مالیاتی. انتشارات معاونت پژوهش، برنامه‌ریزی و امور بین‌الملل سازمان امور مالیاتی کشور.
3. واعظی، رضا، و محمدی، محسن (1396). الگویی برای ارزیابی خط‌مشی‌های عمومی در ایران (مطالعه خط‌مشی مالیات بر ارزش‌‌افزوده). چشم‌انداز مدیریت دولتی، 8(29)، 72-47. [http://jpap.sbu.ac.ir/article_95980.html]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution 4.0 International License قابل بازنشر است.